Šumvald, Schönwald
Stavba farního kostela sv. Mikuláše byla zahájena v r. 1785 a kolem vznikl hřbitov. Na konci II. světové války kostel zasáhl dělostřelecký granát, který jej poškodil a v r. 1965 bylo rozhodnuto o demolici. V r. 2015 zdejší spolek vykopal ze suti podlahu kostela.
Místo kde stával kostel.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Podlesí je místní částí Budišova nad Budišovkou, ležící 5 km jihozápadně od města. Do roku 1949 bylo Podlesí středně velkou severomoravskou obcí nazývanou Šumvald - německy Schönwald. V současnosti zde žije již pouze 63 obyvatel a ves slouží převážně k rekreaci. Do r. 1965 na hřbitově u hlavní silnice stával kostel sv. Mikuláše, z něhož se zachovala pouze podlaha. Na místě oltáře je od r. 2015 umístěn balvan a na místě lodi lavičky. Dodnes se zachovalo schodiště a kamenný kříž. V údolí pod kostelem stojí Polzerova kaple. Nejstarší památkou je smírčí kříž ze 16.-17. století, umístěný ve svahu u č. p. 126.

historie

Ves Šumvald (německy Schönwald) pravděpodobně vznikla již před koncem 13. století, v době německé kolonizace. Odedávna náležela k budišovskému statku a proto se stejně jako ostatní budišovské vsi poprvé připomíná teprve v listině biskupa Bohuše ze Zvole z roku 1456. V té době se uvádí jako Schonwald. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Vlastní duchovní správu měla vesnice od roku 1784, kdy zde byla zřízena kurácie. Do té doby

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.znicenekostely.cz, http://www.budisov.eu další, 13.10. 2019

nepatrné zbytky zdí