Dvě sousedící národní přírodní památky, vyhlášené v letech 1962 a 1990 k ochraně vzácné flory a fauny na hadcovém podkladu mezi obcemi Prameny, Mnichov u Mariánských Lázní a Nová Ves u Sokolova. Nejvzácnější zdejší chráněná rostlina je endemický rožec kuřičkolistý.
Tři kříže
Graficke pismenko Křížky a Upolínová louka jsou názvy dvou sousedících národních přírodních památek, které se nacházejí na území obce Prameny v okrese Cheb, a to severovýchodně od zastavěné části obce. Do jejich sousedství vede zelená turistická značka z Pramenů do Bečova nad Teplou. Na Křížky lze přijet po silnici z Pramenů do Nové Vsi u Sokolova. Ze silnice jsou dobře vidět, takže není složité je najít. Zaparkovat se dá kousek od nich u lesa.
4.11. 2019

historie

Národní přírodní památka Křížky byla vyhlášena 22. prosince 1962 tehdejším Okresním národním výborem v Chebu. Péčí o ni je pověřena správa CHKO Slavkovský les. Oblast je velká 4 ha a leží v nadmořské výšce mezi 790-817 m n. m. Místo charakterizují tři kříže umístěné na nezalesněném, skalnatém vrcholku uprostřed polí a pastvin. Důvodem ochrany této oblasti nejsou tři kříže, nýbrž výskyt vzácných druhů rostlin, a to především endemického rožce

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 4.11. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)