Vrchnostenský barokní vodní mlýn postavený v 18. století byl majetkem Lichtenštejnů, kteří jej vlastnili až do konce 2. světové války. Později hlavní budova sloužila jako knihovna a rozhlas. Po r. 1990 prošel rekonstrukcí, po níž slouží jako penzion.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Krásný barokní vodní mlýn z 18. stol., zvaný Zámecký, se nachází na severním okraji malé jihomoravské osady Nejdek, která je místní částí obce Lednice. Mlýn prošel v nedávné době nákladnou rekonstrukcí, při níž byly zachovány původní architektonické prvky. Ve mlýně je také Francisova turbína a v přístřešku mlýnice a na dvoře jsou uložena vymontovaná zařízení mlýna. V současnosti je areál v soukromém vlastnictví a slouží jako penzion. Dá se k němu dostat i z odbočky červeně značené turistické cesty vedoucí lužním lesem z Bulhar do Lednice.

historie

Vrchnostenský mlýn byl vybudován v barokním slohu někdy v 18. století. Areál mlýna byl majetkem Lichtenštejnů, kteří jej vlastnili až do konce 2. světové války, kdy došlo k jeho znárodnění. Zdrojem vody pro mlýn býval mohutný náhon zvaný Zámecká Dyje, který prochází Lednickým parkem a dodává vodu Zámeckému rybníku. V 50. letech 20. století byl zasypán náhon, odtokový kanál a jezírko nad mlýnem. Přední budova sloužila jako knihovna a rozhlas,

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.zameckymlyn.cz, http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/2690-zamecky-mlyn a další, 21.5. 2019