Hrady.cz
Zámecký zvěřinec zřídila majitelka Častolovic Franziska Diana Phipps Sternbergová v podobě tzv. petting farm se zaměřením na děti. Zvířata je tu možno i krmit nebo si je pohladit. Kromě výběhů tu jsou voliéry s vyřezávanými domečky nebo zámečky pro malá zvířátka. Přístupno celoročně.
Častolovice - zámek pro zakrslé králíčky
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Městys Častolovice, doložený již od r. 1342 jako trhové městečko, má nyní asi 1700 obyvatel a leží na silnici I/11 v úseku mezi Hradcem Králové a Žamberkem. Nádraží Častolovice na trati 021 z Týniště nad Orlicí do Letohradu se nachází při západním okraji zástavby. Odbočuje zde ještě regionální trať 022 do Solnice, na níž je při východním okraji městysu zastávka Častolovice.
Samotný městys leží na pravém břehu říčky Bělé nedaleko jejího soutoku s Divokou Orlicí. Na levém břehu se nachází známý renesanční zámek s rozsáhlým parkem. Kolem zámku prochází zelená turistická značka spojující sousední Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí.
11.10. 2017

historie

V r. 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí království Adolf Vratislav ze Sternberga a učinil z nich sídlo své rodové větve, kterým jsou až do dnešních dnů. V r. 1940 přešel zámek pod německou nucenou správu, která r. 1941 donutila rodinu Sternbergových sídlo opustit. Po 2. světové válce bylo častolovické panství navráceno Leopoldu Sternbergovi, ale pouze do r. 1948, kdy bylo panství zkonfiskováno komunistickým státem. V r. 1992 byl zámek v

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a www.zamek-castolovice.cz), 21.10. 2017