Kamenná sloupková boží muka z roku 1661 byla do pelhřimovské Děkanské zahrady přenesena. Zajímavá kamenická práce s dochovanými nápisy na podstavci a symboly Kristova utrpení (např. hřeby, kopí, houba s octem, kostky, důtky) na dříku. Na lucerně je vedle kříže i drobné sousoší Piety.
© Milan Caha 09/2012
Graficke pismenko Kamenná sloupková boží muka z roku 1661 byla (stejně jako druhá boží muka stojící nedaleko) do Děkanské zahrady přenesena. Zajímavá kamenická práce s dochovanými nápisy na podstavci a symboly Kristova utrpení na dříku. Na lucerně je vedle kříže i drobné sousoší piety. Boží muka jsou restaurovaná, v dobrém stavu.
M.C., 23.9. 2012

Boží muka – obecně
    Boží muka, drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.
    E. Horáková podle cs.wikipedia.org, 16.10. 2012