Kaple obdélného půdorysu s půlkruhovým závěrem z roku 1890. Průčelí zdůrazňují dva pilíře po stranách vchodu. V nadpraží situován nápis A.O./L.P./ 1890, nad vstupem klenák s nápisem "Zdrávas Maria".
Konice - kaple Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Zajímavá kaple obdélného půdorysu s půlkruhovým závěrem. Upoutá především netradičním vstupním prostorem, kde vedle vchodu zaujmou dva pilíře, ukončené hlavicemi s vížkami. Ty jsou zakončeny jetelovými kříži. V nadpraží se nachází deska s datováním stavby – A.O./L.P./ 1890. Nad vstupem klenák s nápisem "Zdrávas Maria" a deska Panny Marie s dítětem. Průčelní štít má podobu oblouku, kaple je kryta sedlovou střechou.
Stavba zaujímá místo u dnešní rušné kruhové křižovatky pod hřbitovem. Na místo vede červená turistická značka od nádraží v Konici.
Ivo Rozehnal - zdroj Soupis nemovitých kulturních památek okr. PV/ 2012, 18.8. 2012