Hrad založený na počátku 14. století rodem pánů z Bouzova. Za třicetileté války císařským vojskem opuštěn. V roce 1645 Švédy pobořen. V letech 1895–1909 novogotická přestavba provedená velmistrem řádu německých rytířů Eugenem Habsburským.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Na tomto hradě se natáčela pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Hrad Bouzov je nádherné romantické místo, na kterém pookřeje leckterá hradumilná dušička. Také se zde natáčela filmová pohádka princezna FANTAGIRO.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:

Hrad Bouzov - rozsáhlá prohlídka, která prochází reprezentačními a obytnými prostorami hradu. Trasa zahrnuje: starou kancelář, jídelny velmistra a hostů, sloupovou síň, rytířskou chodbu s hostinskými pokoji a koupelnou, podsebití, Alžbětin palác s pokoji koadjutora, reprezentační pokoje velmistra, loveckou síň, rytířský sál, kapitulní síň, kapli, zbrojnici. Délka prohlídky 60 - 70 minut, kapacita: cca 30 osob.
    Hrad Bouzov

15.4. 2013

historie

Založen na počátku 14. století, Búz z Búzova byl v letech 1317–1339 prvním známým držitelem hradu. Od poloviny 14. stol. jej drželi páni z Vildenberka, kteří v roce 1382 prodali panství moravskému markraběti Joštovi. Ten je pak v roce 1396 přenechal svému přívrženci Heraltovi z Kunštátu. V rukou pánů z Kunštátu zůstal hrad Bouzov s kratšími přestávkami téměř až do konce 15. století. Je pravděpodobné, že na hradě Bouzově se narodil pozdější

28.5. 2002
    V mírně zvlněné lesnaté krajině na ostrohu nad potokem Špránkem západně od Bouzova se tyčí hrad téhož jména. V pramenech je doložen na počátku 14. století, kdy se po něm psal rod pánů z Bouzova, z nichž Búz byl v l. 1317 – 1339 prvním známým držitelem hradu. Ještě v průběhu 14. století změnil hrad několikrát majitele. Od poloviny 14. století jej drželi páni z Vildenberka, kteří v r. 1382 prodali panství markraběti Joštovi; ten je v r. 1396