Národní přírodní památka (od roku 1953) Kamenná slunce, nedaleko Hnojnic, je unikátním geologickým útvarem, pozůstatkem sopečného komínu. Kamenná slunce o průměru od několika cm do 1 m vznikla chladnutím jílových jader, která paprskovitě rozpraskala.
© Prudký Martin, 03/2012
Národní přírodní památka Kamenná slunce se nalézá asi 200 m vpravo od silnice z Koštic do Hnojnic na úpatí kopce, vysokého 260 m nad mořem.
Prudký Martin , 9.4. 2012

historie

Kamenná slunce jsou unikátní národní přírodní památkou, pozůstatkem sopečného komínu, který vznikl explozí žhavého magmatu. Výbuch dal vzniknout trychtýřovitému hrdlu, zaplněnému sopečnými vyvrženinami. Tzv. kamenná slunce vznikla chladnutím jílových jader, která paprskovitě rozpraskala. Tzv. slunce se zachovala s velikostí jader od 0,3 cm až do 30 cm, přičemž celá slunce mají průměr od několika cm do 1 m. Přírodní památka byla odkryta v

Prudký Martin, 9.4. 2012

Array