Kaple sv. Jana Křtitele v Hodyně je barokní stavbou vybudovanou z popudu opata plaského kláštera Silvestra Hetzera roku 1751. Nahradila starší svatostánek zmíněný poprvé roku 1558. Dnes má opravený štít, ale interiér je, podle literatury, zdevastován.
© Prudký Martin, 12/2011
Graficke pismenko Kaple sv. Jana Křtitele byla postavena z rozhodnutí plaského opata Silvestra Hetzera roku 1751. Stojí na místě starší stavby zmíněné poprvé roku 1558. Má obdélný půdorys a hlavní oltář by měl být ozdoben obrazem sv. Jana Křtitele. Kaple je nepřístupná, ale – soudě podle opraveného štítu a otlučené fasády – čeká ji oprava.
Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 29.12. 2011

popis

Kaple je čtvercová s plochým průčelím, členěným po stranách dvojicemi vysokých pilastrů, uzavřených trojúhelníkovým štítem. Interieru by měl dominovat na hlavním oltáři obraz Jana Křtitele.

Plzeň-sever  (PS)
    Hodyně