zámek Hostinné

Starý zámek
Královský hrad z konce 13. stol. na západním okraji Hostinného. Vystřídaly se zde rody z Turgova, Lichtemburka či Šanova. R. 1424 neúspěšně dobýván Janem Žižkou. Za Valdštejnů byl v 16. stol. přestavěn renesančně. V 18. století zchátral a po r. 1835 přestavěn v papírnu.
celkový pohled na Starý zámek od vstupu do areálu farního kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Starší kamenný hrad z poloviny 13. století, přestavěný na počátku 16. století v renesanční zámek. Ten vzal zcela za své při přestavbě areálu zámku na papírnu v roce 1835. Dnes tak v jižním sousedství farního kostela, západně od náměstí, návštěvník nalezne pouze nevýraznou zchátralou budovu bývalé papírny, ničím nepřipomínající někdejší šlechtické sídlo.

historie

První zmínka o hradu se činí společně s městem v roce 1316, kdy byl Janem Lucemburským zastaven Půtovi z Turgova. Existuje však předpoklad že město i s hradem bylo založeno již králem Přemyslem Otakarem II. Hrad byl založen spolu s farním kostelem a farou na západě města vně jeho opevnění, na mírném návrší nad levým břehem Labe a pozdějšího mlýnského náhonu. V roce 1359 císař Karel IV. hrad Půtovým dědicům hrad odňal a zastavil jej

Jan P. Štěpánek, dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri 2000 a dle K. Kuča: Města a městečka, Libri 1997, 18.1. 2015