Zbytky městského hradu založeného Švábenici spolu s městem před r. 1260. V r. 1514 za Šumburků na hradě byli tři pěnězokazi. Hrad byl součást královského věnného města a byl často zastavován. Po r. 1547 Kryštof z Gendorfu přestavuje na renesanční zámek. Za třicetileté války byl zničen. Dnes muzeum.
Čelo zámku

Podle zpráv z médii je krov hradu/muzea napaden dřevomorkou. Sanace krovu bude trvat cca půl roku, během té doby bude muzeum uzavřeno
29.1. 2012

historie

Kolem roku 1250 zakládá rod pánů ze Švábenic nové město Úpa. První zmínka o jeho existenci je z roku 1260. Z původní staré Úpy (nynější Horní Staré Město) byla postupně přenesena všechna práva do lépe položené nové Úpy, která se později začala nazývat Trutnov. Na severní straně města vznikl hrad jako doplněk opevnění. Pravděpodobným budovatelem trutnovského hradu byl Idík ze Švábenic, který byl purkrabí moravského hradu Bítova. Po jeho smrti

Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 11.5. 2011

popis

V roce 1514 se připomíná hradní věž, kterou se zatím nepodařilo lokalizovat. V roce 1515 byl hrad rozdělen mezi dva bratry. Smlouva mezi oběma bratry dokládá, že hrad byl oddělen od vlastního města příkopem, zdí a mostem. Příkop pravděpodobně procházel dnešní Školní ulicí a mezi muzeem a kostelem, kde je doložen archeologickým průzkumem. Existence hradního příkopu směrem do města dokládá obranné tendence hradu proti trutnovským měšťanům. Nevelký

Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, T. Durdík, Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, Praha 2002, 17.5. 2011

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny