Areál bývalé fary u kostela Navštívení Panny Marie a sv. Václava, který vznikal od druhé čtvrtiny 18. století do 2. čtvrtiny 19. století. Fara i s hospodářským zázemím tvoří zachovalý areál společně se hřibovem a farním kostelem.
Areál fary
Pohled od jihu. V popředí budova fary, vlevo stáje, v pozadí roubená stodola.

Historie fary

Graficke pismenko Nebylo nalezeno příliš mnoho pramenů k dějinám této budovy, hlavním pramenem tak zůstala obecní kronika. Místní kostel sv. Václava se připomíná jako farní již k roku 1352, po husitských válkách ovšem fara zanikla a kostel patřil až do roku 1706 jako filiální nejprve k Pecce, později do Branné. Kostel byl údajně původně dřevěný, roku 1609 byl Václavem z Valdštejna postaven nový, českobratrský, který měl prý dřevěnou loď a kamenné kněžiště. Roku 1706 zřídil Jan Rudolf hrabě z Morzinu, majitel panství Čistá, v Dolní Kalné opět farní beneficium, po roce 1723 pak byl postaven severně od staršího nový, dodnes stojící kostel. Starý kostel byl údajně ...
ing. Zbyněk Šimůnek, PhDr. Michal Patrný (Stavebně historický průzkum z r. 2010), 22.3. 2011

popis

Budova fary Fara je samostatně stojící obdélnou stavbou symetrického půdorysu. Omítka šedá, hrubě nahozená, novodobého původu. Sokl je obložen plochými kamennými deskami, patra oddělena kamennou kordonovou římsou s profilovaným spodním okrajem. Korunní římsa štuková, profilovaná výraznými ústupky. Střecha mansardová, krytá plechem, s dvojicí sdružených komínů ve vrcholové části. Severní a jižní fasády jsou pětiosé, se širší středovou osou,

Zbyněk Šimůnek dle: SHP, PhDr. Michal Patrný, 2010, 22.3. 2011