Mlýn holandského typu pochází zřejmě z konce 1. pol. 16. stol. Mlelo se tu ještě r. 1839, pak mlýn chátral až do r. 1936, kdy ho nový majitel adaptoval na obytné stavení. Z původního vybavení se v objektu dochovala pouze jedna lopatka a polovina mlýnského kamene.
Bývalý větrný mlýn Bzová
Graficke pismenko Obec Bzová, která má dnes asi 460 obyvatel, leží na jihovýchodním okraji křivoklátských lesů poblíž hradů Žebrák a Točník. Nachází se na vedlejší silnici asi 3 km severozápadně od města Žebráku, kterým prochází silnice II/605. Leží mimo železniční síť. Objekt bývalého větrného mlýna se nachází na jižním okraji obce a prozrazuje ho typický oválný tvar.
22.4. 2017

historie

První konkrétní zmínka o již fungujícím mlýnu holandského typu v Bzové je z r. 1839, kdy byl vyznačen v indikační skice na pozemkové parcele č. 750 v trati Na hůrkách, na stavební parcele číslo 39. Stojí asi 400 m na jihovýchod od návsi, na obecním pozemku. Mlynářem byl tehdy Jan Rudolf z Točníka. Mlýn však zřejmě pochází z konce první poloviny 16. století, kdy Jan mladší z Valdštejna jako pán na Točníku povolil obci Bzová postavení větrného

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 22.4. 2017