Původní gotický kostel z roku 1357 přestavěn barokně v l. 1783–87. Po požáru r. 1843 upraven pseudogoticky. Poslední opravy na přelomu 20. a 21. století.
Kostel sv. Mikuláše v Nové Pace.
Pohled na kostel od jihozápadu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Nová Paka se nachází 15 km severovýchodně od Jičína. Leží na hlavní silnici č. 16, která spojuje Prahu s Krkonošemi.
Kostel sv. Mikuláše se nachází v centru města na Masarykově náměstí.

historie

První zmínka o Nové Pace pochází z roku 1357, kdy se ale ještě nazývala Mladá Paka. Z té doby také pochází první zmínka o kostelu svatého Mikuláše, který však v té době byl již kostelem farním. Původní gotický kostel byl v letech 1783–1787 barokně přestavěn. Při této přestavbě došlo k jeho zvětšení, byla přistavěna věž a nová sakristie. Roku 1827 kostel vyhořel. V roce 1843 byl opraven, přičemž průčelí a věž upraveny pseudogoticky. Dalšími

popis

Kostel sv. Mikuláše je jednolodní stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem. Sakristie je umístěna na severní straně chrámové lodě. Nad západním průčelím kostela vyzdvižena hranolovitá věž. V průčelí kostela po pseudogotické úpravě umístěny v nikách kamenné sochy světců, které pocházejí z 2. poloviny 18. století. Vybavení interiéru kostela pochází částečně z konce 18. století, převážně však ze století devatenáctého. Cínová křtitelnice je