Bihlova vila je obytný dům v alpském stylu s rohovým arkýřem na východě a centrální jídelnou v po r. 1880 pro ing. Gustava Bihla podle návrhu J. D. Febera. Po r. 1945 zkonfiskována, později byl využíván také jako dům mládeže. Dnes je měněn opět na obytný dům.
© Prudký Martin, 03/2010
Graficke pismenko Bývalá Bihlova vila se nachází v nynější Žižkově ulici, bývalé Gorenzově, v mostecké čtvrti Zahražany a má čp. 712. Je v sousedství Nemocnice následné péče.
Prudký Martin , 6.3. 2010

historie

Vilu nechal postavit v osmdesátých letech 19. století ing. Gustav Bihl, významný severočeský podnikatel a manažer. Narodil se roku 1847, absolvoval báňskou akademii a stal se ve svém oboru uznávanou autoritou. Jako šestatřicetiletý byl jmenován generálním ředitelem Mostecké uhelné společnosti (Brüxer-Kohlenbergbau AG). V této funkci si počínal tak dobře, že z firmy na pokraji úpadku vytvořil za několik let největší prosperující těžařský podnik v

Prudký Martin podle časopisu Profit č.37/2009 a www.mumost.cz, 6.3. 2010

popis

Vila je budova s rohovým arkýřem na východní straně a s centrální jídelnou. Byla postavena podle návrhu architekta J. D. Febera na úpatí kopce pod hradem Hněvínem.

Most  (MO)
    Most