Baba

Bababerg
Vrch Baba je částečně zalesněný dominantní vrch nad východním okrajem vsi. Ve směru od vesnice je velice příkrý svah tvořený žulovými balvany. Z druhé strany na něj navazuje pastvina, která se zvedá pozvolna. Má nadmořskou výšku 406 m.
Pohled na Babu přes stebenský rybník
© Prudký Martin, 03/2007
Graficke pismenko Vrch Baba se tyčí nad východním okrajem obce a nad stebenským rybníkem. Má nadmořskou výšku 406 metrů. Je částečně zalesněný a pokryt žulovými balvany.
Prudký Martin , 3.5. 2010

historie

Název Baba nese řada kopců v Čechách a na Moravě, zvláště ty, které jsou protáhlého tvaru, což potvrzují fotografie zdejší scenérie pořízené v zimě. Při trošce fantazie připomínají ženské tělo ležící na boku. Baba byla také ve slovanské mytologii bohyní deštivého mračna, nebo také označovala smyšlenou létající stařenu zvanou Baba Jaga. Jméno jaga či jedza odkazuje na užovku nebo obecně na hada, což značí zlou podstatu této bytosti. Je doložena u

Prudký Martin podle Zeměpisná jména Československa (I. Lutterer, M. Majtán, R. Šrámek), Wikipedie, Svět slovanských bohů a démonů (Z. Váňa), 25.1. 2010

Array
     Louny  (LN)