Železobetonový most z let 1925–7 podle projektu Františka Roitha. Sestává z deskového mostu nad železniční tratí Praha - Česká Třebová, trojpolové části nad hlavním korytem, vodní elektrárny na ostrově a přechodu nad plavebním kanálem.
Povodní strana z Rybářské ulice
Graficke pismenko Starý kolínský most spojuje historické centrum města s někdejšími Mnichovicemi, dnešním Zálabím, výrazně proměněným panelovou výstavbou v 80. letech 20. století. Od kolínského náměstí asi 200 m k severovýchodu, od nádraží asi 400 m k západu. Parkování možné zdarma u starých lázní a na nájezdových rampách na most podél obou stran železniční trati.
Ivan Grisa , 12.2. 2009

Starý silniční most v Kolíně
    Původní most přes Labe, vzniklý nejpozději po založení středověkého města po polovině 13. století, byl zcela či převážně dřevěný. Často proto podléhal živelným pohromám všeho druhu. Roku 1879 byl postaven první "moderní" most: příhradová konstrukce na kamenných pilířích. Konstrukce s nedostatečnou nosností i šířkou vozovky překážela o několik desetiletí později i projektu regulace Labe. Proto ji v letech 1924–27 nahradil železobetonový most,

Ivan Grisa, dle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl , 12.2. 2009

popis

Tři jezová pole, jejichž pilíře a opěry nesou i tři oblouky nad hlavním řečištěm, mají rozpětí 19 m. Hradí je válcové uzávěry soustavy Carstanjen. Jedna plavební komora má rozměry 85 x 12 m a umožňuje průjezd lodím o hmotnosti 1000 t. Vodní elektrárna na ostrově má čtyři Francisovy turbíny o celkovém výkonu 720 kW.
    Ivan Grisa, dle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, 12.2. 2009