hrad Frienstein

s jeskyní Idagrotte
Sporé zbytky strážního skalního hradu s puklinovou jeskyní Idagrotte. Založen byl ve 13. století a patřil českému království. Od 15. století posloupen Sasku. Po opuštění v druhé polovině 15. století se zde usídlili loupežníci.
Frienstein - traverzová cesta k Idagrotte
Graficke pismenko Frienstein se nachází v NP Saské Švýcarsko. Necelých 7 km jihovýchodně od Bad Schandau, 14 km severně od hraničního pčechodu Hřensko a 20 km severně od centra Děčína. Nejbližší vlaková stanice je Schmilka. Odtud vede žlutá turistická značka v délce cca 2 km na rozcestí s modrou, dále směrem na východ a po cca 300 metrech rozcestí se zelenou, směr sever a po cca 300 metrech jste na místě. V okolí je množství turistických značek. Značení je stejné jako v Čechách, až na pravidlo uvádění času namísto vzdálenosti. Obdobně jako na Slovensku. Turisté mohou využít služeb 8 km dlouhého úseku elektrické tramvaje Kirnitzschtalbahn. Začíná v lázeňském ...
Pavel Jarý, 24.6. 2007

historie

Jeden ze skalních hrádků střežících Vildštejnské panství. Výborný rozhled z vrcholu osamělého strmého skaliska prodlouženého strážní budovou, předurčil lokalitu k využití pro strategické účely. Počátky Friesteina lze datovat do poloviny 13. století a sloužil jako ostraha českých hranic. V patnáctém století spadal pod nedaleký hrad Neu Wildenstein – Nový Vildštejn (asi 2 km vzdušnou čarou jihozápadně), od roku 1451 saský. R. 1456 je již uváděn

popis

Hradní skála je součástí stolové hory Frienstein. Pískovcové strmé srázy ve východní části s osamělým skaliskem využili lidé při hledání strategického místa pro strážní bod. Přístup k hradní skále je i dnes možný pouze od severozápadu. Nejprve je nutné obejít skalní blok směrem na sever, zde se nachází úzká skalní rozsedlina se zaklíněným balvanem. Prokazatelně sloužila coby branka. Cesta pokračuje traverzem podél skalní stěny až ke skalní