Skalní hrad, možná již ze 13. stol. Spolehlivě doložen spolu s druhým hradem v Rathenu za císaře Karla IV. v roce 1361. Od roku 1406 majetek Berků z Dubé, od roku 1441 pánů z Oelsnitzu. V roce 1469 dobyt a vypálen, od té doby pustý.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na areál hradu od SZ, přes propast Mardertelle.  Úplně napravo nad mostem je skála Steinschleuder (Prak).
Pozůstatky skalního hradu Neurathen lze vidět ve skalách hned vedle známého kamenného mostu Bastei v Saském Švýcarsku. Do areálu hradu vede krátká okružní stezka, která odbočuje z hlavní turistické cesty poblíž východního konce mostu. V době, kdy je pokladna ve vstupu do hradního areálu uzavřena, je možno vhodit peníze do kasy na dobrovolné vstupné. Stezka je vedena po ocelových lávkách mezi jednotlivými skalními věžemi ve značné výšce nad zemí. Lidé trpící závratěmi by se tak měli tomuto místu vyhnout. Na Bastei je možno dojet přímo autem nebo vystoupat pěšky z městečka Kurort Rathen na pravém břehu Labe. Na protějším levém břehu je vlaková zastávka místních spojů na trati Děčín-Drážďany. Oba břehy řeky spojuje přívoz. Bastei je nejnavštěvovanější místo Saského Švýcarska, takže hlavně v letní sezóně a o víkendech je tu spousta lidí. Davům je možno se vyhnout brzo ráno a pozdě večer. Vstup na most samotný je zdarma.
Pavel Semple, 23.5. 2018
popis

Hrad se rozkládal na skupině pískovcových skalních věží oddělených na západě od sousední náhorní plošiny skalní roklí Mardertelle. Tuto rokli překračovala dřevěná lávka na vysokých kamenných pilířích. Lávka stála na místě dnešního mostu Bastei z pol. 19. stol. Právě existence pilířů hradní lávky se tehdy stala podnětem k výstavbě mostu. Lávku chránila vysoká skalní věž zvaná Prak (Steinschleuder), která byla součástí hradu. Teprve za ní lávka vyústila do hradu samotného průrvou mezi dvěma skalami. Cesta pak procházela hradem a na jeho opačném východním konci sestupovala dolů svahem do Rathenu stejně jako dnešní turistická cesta. Hrad byl tedy průchozí. Ve středu hradní dispozice je proláklina mezi jednotlivými skalními věžemi, jakési pomyslné nádvoří. Právě zde je dosud dobře patrná ve skále vytesaná cisterna na dešťovou vodu. Jednotlivé skalní věže na západním a severním okraji dispozice zaujímala dřevěná strážní stanoviště navzájem pospojovaná lávkami. Dnešní…  číst dále

Pavel Semple , 23.5. 2018

historie

Vzhledem k tomu, že v Rathenu jsou hrady dva (Neurathen a Altrathen), je těžké zjistit, ke kterému konkrétně se historické zmínky vztahují. Novověké pojmenováni hradu Neurathen (Nový Rathen) může být nepřesné, dřevěný skalní hrad může být starší než níže nad řekou stojící kamenný Altrathen (Starý Rathen). Hrad Rathen je poprvé zmiňován v roce 1289 v dohodě mezi českým králem Václavem II. a Friedrichem Clemem z Drážďan. V předchozích desetiletích bylo okolí předmětem územních sporů mezi českým královstvím a míšeňskou markou. Hrad tak vznikl nejspíše právě tehdy k zajištění hranice. Vzhledem k tomu, že nedaleký Wehlen byl založen českým králem, je možno předpokládat, že hrad Rathen byl v té době také na české straně hranice. Jméno samotné může být odvozeno od starého srbského jména Ratiboř. O sto let později, v roce 1361, zmiňuje císař Karel IV. dva hrady Rathen (ambo castra Ratny). Rathen v té době patřil pánům…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 23.5. 2018

Německo, Sasko,