Původní pohraniční hrad českého království (první doklad 1233) přešel počátkem 15. století do saských rukou. 1589 zemskou pevností, o dva roky později první státní vězeň. Prvnímu účelu sloužil do roku 1913, druhému do roku 1955. Od té doby přístupný.
Vstupní průčelí ze západních hradeb
Horská pevnost Königstein patří z architektonického a historického hlediska k nejcennějším v Evropě. Je vzdálená od Drážďan asi 30 km a je dosažitelná takřka všemi dopravními prostředky (od hraničního přechodu Petrovice cca 20 km). Do pevnosti se pohodlně dostanete jak autem, vlakem, tak lodí nebo autobusem. První zmiňovaný způsob je nejpohodlnější z důvodu velkého parkoviště vzdáleného cca 500m od pevnosti. Parkovné je placené formou parkovacího automatu a to v cenách: 3 euro/4 hodiny, 4 euro/24 hodin. Vlakem je to nejspíše nejevnější, jelikož jízdné je zvýhodněno díky spolupráci mezi českými a německými obcemi. Navíc z města Königstein pendluje každou půl hodinu nebo dle potřeby vláček, který vás dopraví až k pevnosti. Zde můžete využít buď výtahu nebo pěšího způsobu výstupu na pevnost (osobně doporučuji výtah a následně projít celou pevnost až k druhé spodní pokladně). Na pevnost vedou i turistické trasy a to modrá (obdélníček) nebo červená (puntík) přímo z města Königstein (30–45 minut chůze). Po zaplacení vstupného máte všechny výstavy v pevnosti zdarma, takže se nebojte otevřít dveře například u Velitelské budovy, Studničního domu (doporučuji), Staré zbrojnice a dalších. Pokud vás prohlídka pevnosti zmůže (rezervujte si na ni minimálně dvě hodiny, nepřeháním), tak můžete navštívit jednu ze dvou restaurací a nebo uhasit žízeň v historickém výčepu "K mušketýrovi", kde se můžete i dobře najíst a to vše ve starodávném stylu. Pro fajnšmekry (movité) je zde i možnost ubytování ve Studničním domě formou prázdninových bytů pro čtyři respektivě dvě osoby s přistýlkou. Pejsky vezměte s sebou, jsou zde vítáni, ale pouze na vodítku.
Miroslav Wetter, 4.2. 2009
turistické

Pevnost stojí na stolové pískovcové hoře na levém břehu Labe asi 30 km jižně od Drážďan. Sedlem pod ní prochází silnice 172 od hraničního přechodu Hřensko - Schmilka do Pirny, u ní parkoviště. Nejbližší železniční stanice Königstein v údolí Labe na trati Praha - Dresden (staví zde příměstské vlaky linky S1, přípoje na mezinárodní osobní vlaky do/z Děčína). Odtud lze na pevnost buď vyjít po některé ze značených cest, nebo se nechat odvézt turistickým autobusem.

historie

První písemná zmínka jako "lapis regis" (Stein des Königs, čili "Královský kámen") pochází z roku 1241. Tehdy stál na skalní plošině středověký hrad, který byl součástí českého království. Počátkem 15. století získali objekt do svého majetku Wettinové (saský panovnický rod). Celestinští mnichové zde založili roku 1516 klášter s názvem "Kloster des Lobes der Wunder Mariae" (Klášter chvály zázraků panny Marie), který existoval až do roku 1524. V roce 1589 přikázal saský kurfiřt Christian I. přestavět objekt na zemskou pevnost. Od té doby byl obranný systém průběžně modernizován, takže žádný nepřítel se nikdy neodvážil pevnost napadnout. Díky vojenské nedobytnosti vyhledávali saští panovníci v neklidných dobách za silnými zdmi útočiště a schraňovali zde umělecké předměty a státní poklad. Pro svoji polohu uprostřed půvabné krajiny patřil Königstein k nejoblíbenějším výletním cílům dvora. Pevnost sloužila i jako obávaná státní věznice od roku 1591…  číst dále

Miroslav Wetter, plán pevnosti, 4.2. 2009

Další texty historie
okruhy, vstupné

Vstupné: (včetně použití výtahu a návštěvy všech výstav) Dospělí 6,00 € Skupiny od 20 lidí bez nároku na zlevněnou vstupenku dostanou 10% slevu. Zlevněné vstupenky 4,00 € (Děti do 6 let mají vstup zdarma. Nárok na slevu mají: žáci, studenti a postižení: po předložení odpovídajícího průkazu; nezaměstnaní: Po předložení potvrzení od ÚP) Rodinná vstupenka (2 dospělí a max. 4 děti do 16 let) 15,00 € Rodinná vstupenka mini (1 dospělý a max. 2 děti do 16 let) 9,00 € Skupiny dětí do 16 let (15 dětí a více) 2,00 € U zvláštních výstav je někdy zvýšené vstupné. Zvláštní ceny o svátku 19.11.2008: každý návštěvník zaplatí 4,00 €, rodiny 6,00 €! Pro prohlídku pevnosti si můžete zapůjčit audio-průvodce (sluchátka) za 2,50 €, průvodce v následujících jazycích: němčina, angličtina, ruština, italština, španělština, čeština, japonština

Miroslav Wetter , 4.2. 2009

Mapka Königsteinu