Zámek postavený Maltézskými rytíři ve druhé pol. 18. stol. v barokním slohu podle plánů stavitele Jana Palliardiho v areálu bývalého hospodářského dvora, snad na místě bývalé tvrze, po které zbyly pod zámkem klenuté sklepy.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 05/2007
Graficke pismenko Při příjezdu do Dožic od Nepomuka, nás hned na začátku Dožic přivítají tři sochy na podstavcích po levé straně silnice. O několik metrů dál je odbočka vpravo na cestu do bývalého vrchnostenského dvora. Vlevo od cesty je zámek a vpravo chátrající hospodářské budovy. Nedaleko zámku stojí patrová kamenná sýpka.
Sochy na návsi jsou z roku 1742 a představují sv. Antonína Paduánského, sv. Annu a sv. Jana Nepomuckého, zhotovené nákladem Vančury z Řehnic.

historie

Ves Dožice je připomínána v písemných pramenech již roku 1318 jako sídlo vladyků Racka a Lva. Z toho někteří autoři soudí, že zde již stála tvrz. V 15. stol. patřila ves ke Lnářům a v polovině 16. stol. koupil Dožice od Martinkovských z Roseče, kteří zde seděli od počátku 16. stol. a v jejich majetku je zapsána i tvrz, Mauric (Mořic) Chanovský z Dlouhé Vsi a jeho rod zde sídlil až do druhé poloviny 17. stol. Později se majitelé měnili. V první

L.P. (Found K., Karel T., Jižní Plzeňsko II, Historicko-turistický průvodce č. 13, Nakladatelství českého lesa, 2000), 4.6. 2007

popis

Malý barokní jednopatrový zámeček obdélníkového tvaru s valbovou střechou a kamenným schodištěm k hlavnímu vstupu. Maltézské rytíře připomíná klenák vstupního portálu s maltézským křížem.

tvrz přestavěná na zámek
     Plzeň-jih  (PJ)