Renesanční zámek byl vystavěn v r. 1577 Volfem Novohradským z Kolovrat na místě starší tvrze. Stavba byla dokončena patrně až r. 1593. Později zámek často měnil majitele, a v r. 1999, tedy 333 let od jeho založení, byl poprvé zpřístupněn veřejnosti.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 05/2007
Barokní zámek, asi 10 km směrem na Plzeň od Blatné, přímo u silnice E49 Plzeň Písek v krajině plné rybníků. Tradici rybníkářství dokumentuje exposice muzea. Parkovat lze přímo před zámkem. Zámecký komplex je tvořen Starým a v těsném sousedství stojícím Novým zámkem, do současnosti s téměř původní podobou. Dvoupatrový čtyřkřídlý Nový zámek je postaven okolo obdélníkového nádvoří s přístupem po kamenném mostě přes ochranný příkop. Na nádvoří najdeme kašnu se sochou Neptuna z konce 17. století. Interiéry Nového zámku se vyznačují bohatostí štukové výzdoby, freskami a sochami s výjevy antické mytologie. Unikátní reprezentační sál prostupuje dvě poschodí a je vyzdoben množstvím štukatérských prací, maleb a nástropní freskou, zobrazující antické božstvo. V bohatě zdobené kapli sv. Josefa jsou k vidění nástěnné malby s výjevy ...
18.11. 2002

historie

Prvními zmiňovanými majiteli lnářského panství byli vladykové ze Lnář. Nejstarší písemná zmínka z roku 1313 hovoří o rytíři Odřichu ze Lnář, doprovázejícího Jana Lucemburského na výpravě do Vlach. Po posledním z rodu, rytíři Vilému ze Lnář, přechází majetek na Zmrzlíky ze Svojšína (1406 - 1564). Petr Zmrzlík ze Svojšína byl příznivcem husitského hnutí, proto byla lnářská tvrz husitských výbojů

18.11. 2002
    Ves Lnáře se připomíná poprvé v r. 1318 jako majetek Habarta ze Lnář. V l. 1364 – 1399 se uvádí Konrád ze Lnář, po něm též Vilém ze Lnář (1399). Nejstarší dochovaná zpráva o tvrzi je z r. 1465, kdy na ní seděl Petr Zmrzlík ze Svojšína. Tato gotická tvrz byla vystavěna na levém břehu potoka Lomnice.O jejím vzhledu nejsou žádné doklady. Zpráva komorníka zemských desk z r. 1568 uvádí, že nad vraty je

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, 27.11. 2002

Zlatý klíč
    První majitelé rytíři ze Lnář měli ve znaku zlatý klíč na modrém poli, který zde byl údajně kdysi vyorán při zjevení obrazu sv. Máří.
    18.11. 2002

popis

Tvrz je v současné době kulturním a vzdělávacím centrem. Poskytuje turistům a návštěvníkům Lnář informace o regionu, možnostech ubytování a pobytové náplně i internet (místní infocentrum), propaguje produkty lidové tvořivosti v expozici Lidových řemesel a nejvíce navštěvovaná je ojedinělá a nezapomenutelná stálá expozice skla a plastik světoznámého skláře a malíře pana Bohumila E l i á š e .

Klára Augustinová, 5.7. 2007
    Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Lnáře