Barokní kostel byl postaven náhradou za pův. dřevěný kostel (14. stol.), který byl zničen za husitských válek v 1. pol. 15. stol. V l. 1748–56 dal hrabě Antonín z Bubna postavit nový zděný kostel. Od r. 1869 farní. Z pův. tří zvonů byly dva zrekvírovány za I. sv. války, zůstal zvon sv. Jakub (1558).
Kostel sv. Jakuba
Graficke pismenko Obec se nachází v podhůří Orlických hor 6 km východně od Vamberka. Leží na hlavní silnici I/11 spojující Hradec Králové se severní Moravou. Kostel leží v centu obce přímo u této hlavní silnice.
Vznik obce se klade do druhé poloviny 13. století, do vlády Přemysla Otakara II. První písemná zmínka o obci je z roku 1354.

Kostel sv. Jakuba Většího
    Již ve 14. stol. je v obci Rybná připomínán dřevěný kostel, který byl zničen za husitských válek (1419 - 1436). V letech 1748 – 1756 z popudu hraběte Antonína z Bubna byl vystavěn nový, tehdy již barokní kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola. Základní kámen ke kostelu byl položen dne 19.června 1748, hotový kostel byl slavnostně vysvěcen 25. července 1748, v den sv. Jakuba Většího, patrona kostela. Z počátku vykonávali duchovní správu kněží ze

Anton Fedorenko, Pavel Vítek, 24.3. 2007
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Jednolodní obdélný kostel, s pravoúhlým presbytářem a čtvercovou sakristií v ose, s hranolovou věží před západním průčelím. Presbytář je sklenut valeně, loď je plochostropá, s varhanní kruchtou v západní části, sakristie je sklenuta křížově. Zařízení kostela je barokní a novodobější (pseudoslohové). Hlavní oltář je barokní, rámový, s obrazem sv. Jakuba z poloviny 18. století a novodobými sochami sv. Petra a Pavla. Dva boční oltáře jsou z

Anton Fedorenko, Pavel Vítek, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., E. Poche a kolektiv, Academia 1980, 5.10. 2012