Litinový kříž s podstavcem v podobě kamenné mohyly postavený v r. 1860 olomouckým arcibiskupem Bedřichem kardinálem z Fürstenberka pro obyvatele horské osady Podolánky na jižním úpatí beskydského Smrku.
Bedřichův kříž v Podolánkách
© Jan P. Štěpánek 08/2007
Graficke pismenko Bedřichův kříž v Podolánkách – zajímavá církevní památka a upomínka na výraznou osobnost zdejšího kraje i celé Moravy 2. poloviny 19. století, knížete arcibiskupa landkraběte Bedřicha (Friedricha) Egona kardinála z Fürstenbergu, který byl znám jako vášnivý milovník honů a zdejších hor. Kříž dal kardinál postavit v r. 1860 pro obyvatele horské osady Podolánky, která se formovala kolem panské myslivny.
Kříž ve formě litinového kříže vystupujícího z kamenné mohyly s pamětní deskou, se nachází asi 120 m západně od myslivny v Podolánkách, při modré turistické značce.

historie

Kníže arcibiskup, landkrabě Bedřich (Friedrich) Egon, kardinál z Fürstenbergu – tato osobnost zastávala v letech 1853 – 92 úřad olomouckého arcibiskupa. Byl znám nejen svou zbožností a vážností v církevních i světských kruzích, ale taky o kardinálovi bylo známo, že miluje zdejší kraj, Beskydy a kdykoliv mohl, trávil čas na svém vedlejším sídle na Hukvaldech, odkud vyjížděl na hony do tzv. Zadních hor. Na hukvaldském panství strávil kardinál

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek, J. P. Štěpánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 9.1. 2008

křížek, boží muka
     Frýdek-Místek  (FM)