Zachovalý Dobrkovický (též Hamerský mlýn) je reprezentant renesančních mlýnů nedaleko Českého Krumlova postavený na říčce Polečnici.
Renesanční brána
Graficke pismenko Dobrkovický mlýn (též uváděný jako Hamerský) najdeme na původní silnici vedoucí z Českého Krumlova do Kájova. Z nové silnice z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví odbočíme v Nových Dobrkovicích na úrovni nové zástavby vpravo a podjedeme železniční trať. Za mostem přes říčku Polečnici je mlýn zaříznutý do svahu pod silnicí. Hned z počátku nás uvítá renesanční brána s dvěma erby prvních majitelů. Za stavením se nacházejí sádky rybářského hospodářství. V roce 2002 mlýn zatopila voda. Mlýn je v současnosti citlivě restaurován manžely Peškovými.
Petr Vaculčík, 12.7. 2006

historie

V roce 1617 dal německý českokrumlovský primátor Matyáš Hölderle ze Schadenbergu postavit mlýn a roku 1623 jej odkázal jezuitům. První písemná zmínka o osadě Dobrkovice je ale už z roku 1347. Bývala jednou z poddanských vesnic na krumlovském panství. K roku 1970 zde žilo 158 obyvatel. Nad vraty jsou malované renesanční znaky. Štít je datován do r. 1614. Na stěně mlýna se nalézají sluneční hodiny.