Hrady.cz
Jádro kostela bylo vystavěno ve 13. století a ve 14. století byla přistavěna loď kostela a presbytář. Poslední rekonstrukce proběhly v roce 1937. Před kostelem barokní hřbitovní brána z roku 1777.
Cesty ke kostelu
Graficke pismenko Kostel sv. Bartoloměje je viditelný do velké dálky, vzhledem k tomu, že stojí na kopci, který je nejvyšším bodem z celého okolí má ideální polohu a jeho perfektní technický stav zdobí celý Mochov. Obec Mochov se nachází asi 30 kilometrů od centra Prahy směrem na Nymburk. Kromě kostela je v obci několik barokních statků a nedaleko je i skanzen v Přerově nad Labem.
Aleš Marek, 12.4. 2006

historie

Jádro kostela pochází ze 13. století a část presbytáře spolu s východní části lodi byla přistavěna v druhé polovině 14. století. Budova je jednolodní, obdélníková s polygoně zakončenou sakristií, na jižní straně s hranolovou věží. Presbytář s opěráky zdobenými kraby a plastickými motivy, v ose okno se čtyřlistou kružbou. Vstup do sakristie je gotickým portálem s heraldickým reliéfem na tympánu. V plochostropé lodi je podstropená kruchta na dvou

Aleš Marek / Umělecké památky čech, svazek druhý. Československá akademie věd s Ústavem teorie a dějin umění. Vydala Academia v roce 1978., 12.4. 2006

popis

Pozoruhodnou součástí kostelního areálu v Mochově je zvonice. Ačkoli svým umístěním těsně u jižního boku kostela navozuje dojem běžné kostelní věže, jedná se ve skutečnosti o samostatnou zvonici, na kostel napojenou jen spojovacím krčkem (analogii najdeme v nedalekých Nehvizdech). Figurální náhrobek z roku 1603 umožňuje její stavbu teoreticky datovat počátkem 17. století, byl ale na současné místo přenesen dodatečně. Lze předpokládat, že zděná