Zámek byl postaven Vratislavem z Pernštejna r. 1573 v renesančním slohu pro jeho manželku Marie Manrique de Lara. V r. 1775 nechal Jiří K. z Valdštejna-Vartenberka zámek barokně přestavět. Dnes je využíván jako domov pro přestárlé řeholní sestry.
pohled od západu
Graficke pismenko Roku 1573 zahájil Vratislav z Pernštejna stavět nedaleko svého zámku v Litomyšli renesanční lovecký zámek pojmenovaný podle jeho španělské manželky Marie Manrique de Lara. Roku 1775 jej Jiří Kristián z Valdštejna-Vartenberka přestavěl barokně a vedle zámku nechal postavit kapli zasvěcenou patronu lovců sv. Hubertu. Dnes zámek slouží jako domov pro přestárlé řeholní sestry.
24.3. 2004

historie

Zámeček inspiroval Aloise Jiráska k napsání známé divadelní hry Lucerna, jejíž filmová podoba se tu také před lety natáčela. Historku o neobvyklém robotním závazku zaslechl spisovatel v blízkém Janově u Litomyšle.
    19.4. 2006
    R. 1573, v době stavby zámku v Litomyšli, začal Vratislav z Pernštejna za vsí Janovem asi 10 km jihovýchodně od Litomyšle na okraji komplexu lesů stavět lovecký zámek; r. 1579 bylo dostavováno první patro. Na stavbu dohlížel Ulrico Aostalli da Sala. Zámek byl pojmenován Manrika (Menrika) podle manželky Vratislava z Pernštejna, Španělky Marie Manrique de Lara. O jeho přesnějším umístění a podobě není už dnes nic známo. Zanikl snad již v průběhu

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)