Pozdněgotická budova staré radnice, která byla dostavěna r. 1544, s hranolovou věží z r. 1571, bohatě zdobeným renesančním portálem z roku 1544, s hodnotným tzv. Gotickým sálem a pozdněgotickou hvězdicovou klenbou.
Graficke pismenko Starou radnici najdeme přímo na Masarykově náměstí, a to na jeho jižní straně za kostelem Stětí sv. Jana Křtitele, budova radnice zasahuje i do sousední ulice - příznačně pojmenované Radniční. Po přemístění Městského úřadu na nově zrekonstruovaný zámek byla radnice nově zrekonstruována. V dnešní době je stará radnice sídlem Městské knihovny, Městského muzea a galerie, Základní umělecké školy a Městského informačního střediska.
Ondřej Štěpánek, 18.3. 2007

historie

Stará radnice byla vystavena v pozdněgotickém slohu někdy ke konci 15. století, a to nejspíše již za vlády Pernštejnů, kteří město převzali od Cimburků roku 1475. S příchodem rodu pánů z Pernštejna prožily Hranice období čilého stavebního ruchu. Stará radnice se řadí mezi nejkrásnější stavební památky z této historické etapy města. Radniční budova byla dostavěna nejspíše roku 1544, jak vypovídá nápis na renesančním portálu vstupu do radnice.

popis

Stará radnice je rohovou stavbou s půdorysem ve tvaru písmene "L", kdy se její kratší a výstavnější křídlo obrací čelně k Masarykovu náměstí a její delší křídlo pkrečuje směrem do Radniční ulice. Nároží stavby zaujala vysoká hranolová věž ,zakončená tzv. lucernou, s ochozem, hodinami a bývalým obydlím strážného. V nitru radniční budovy můžeme spatřit hodnotnou hvězdicovou klenbu pozdněgotického sálu z roku 1528. Pod podloubím kratšího