Kostel Stětí sv. Jana Křtitele ve Skramníkách
Graficke pismenko Pěkný kostel v obci Skramníky, jehož dřevěná věž při příjezdu k obci ležící v údolíčku vyčnívá nad okolní terén. Kolem kostela je hřbitov. U zdi kostela jsou náhrobky místních farářů již z 18 sto. Kostel je uzavřen, ale konají se zde pravidelně bohoslužby.
Iva Synková, 29.3. 2004

historie

Kostel je Skramníkách byl farní již ve 14. století. Několikrát byl vyloupen a vypálen. Protože však hrozilo zřícení, byl r. 1906 kompletně rozbořen. Nový kostel byl vystaven dle původní stavby. U jižního vchodu do kostela je náhrobek rytíře Vilíma Blanického z Blanice a na Cerhenkách - posledního potomka tohoto rodu, na malé vyvýšenině u vrat ke kostelu je socha sv. Jana Nepomuckého od J. Brokoffa. Na zdi kostela je také náhrobní deska českého

Kolín  (KO)
    Skramníky