Původní kostel dostavěn ve stylu novogotiky. Arch. A. Prokop navrhl šetrnější dostavbu nedokončené věže, zatímco investor – biskup a kapitula – prosadil reprezentativní dvojvěží. Arch. A. Kirstein regotizoval celou stavbu, včetně barokního průčelí.
Čelo vstupní části
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko V současné době je v katedrále zpřístupněna původní krypta kostela z 12. století, která byla odkryta archeologickým výzkumem v letech 1991–93. Skrývala nejen zdi patrně původního kostela na Petrově, ale zajímavým nálezem byla rytina Krista v omítce nebo hrob Ladislava z Lobkovic.

turistické

Přístupné jsou také věže kostela – za 40 Kč dostanete možnost vyšlápnout si 124 schodů a rozhlédnout se po Brnu a okolí. V horní části lze kolem klenby chrámů přejít z jedné věže do druhé, aby byl výhled kompletní.

historie

Katedrální kostel stojí patrně na místě původního hradu na Petrově, který byl založen Břetislavem I. po dobytí Moravy 1018. Po jeho zániku zde stála ve 2. polovině 12. století románská bazilika, počátkem 14. století rozšířena o kněžiště, dále byl chrám upravován v 15. a 16. století. Při obléhání Švédy roku 1643 chrám vyhořel. 1743–48 upraveno trojlodí do dnešní podoby podle M. Grimma. 1904–08 vybudováno vnitřní zařízení. 1777 bylo u kostela

O zvonění na Petrově
    Na jaře v roce 1645 začali Švédové obléhat Brno. Jejich generál Torstenson předpokládal rychlé vítězství, ale díky urputné obraně Brňanů se obléhaní neustále protahovalo. Čtvrtý měsíc to už Torstenson nevydržel a na schůzce svých důstojníků v blízké předměstské hospodě prohlásil, že pokud nedobudou Brno dřív než na Petrově bude zvonit poledne, odtáhnou i s armádou pryč. Hospodský jejich rozmluvu vyslechl a pomocí tajných chodeb pod Brnem oznámil

Lubos Trilety, 31.7. 2007