Srdov

Hradec, Ratzken
Zaniklé hradiště na kopci Hradec nedaleko Levína nebylo dosud podrobněji prozkoumáno přestože jej popsali již zakladatelé české archeologie J. E. Vocel a K. Hraše. Do současnosti se zachovaly mohutné zbytky valu kryjící západní a severní stranu opevněné lokality.
Nároží valu
Graficke pismenko Hradiště na kopci nad vsí Srdov, nedaleko Levína bylo poprvé popsáno nestory české archeologie J. E. Vocelem a také Karlem Hraše. Ze současných badatelů se mu věnovali M. Zápotocký a K. Sklenář. Hradiště bylo chráněno z východní a částečně jižní strany strmým svahem a na západě a severu je chránil mohutný hliněný val. Již od konce 19. století zde byly nalézány předměty z období eneolitu a také mladší doby bronzové, všechny pak mají souvislost s nálezy z blízkého okolí, hlavně k nejvyšší hoře pravobřežní části Českého středohoří - Sedlo. Ta měla jistě mimořádný význam pro pravěké kultury v této části Středohoří. Na podrobný průzkum zatím tato nesporně zajímavá lokalita čeká.
Martin Prudký podle Kult hor v neolitu ? - M. Zápotocká, M. Zápotocký, Encyklopedie hradišť v Čechách - kolektiv,, 5.4. 2020
    hradiště
     Litoměřice  (LT)