Barokní kamenná boží muka z roku 1744 tvoří součást souboru obdobných sakrálních památek z druhé pol. 17. a 18. století v okolí Batelova. Jsou poškozena, vrcholový jehlan je uražený, chybí vrcholová koule s kovovým křížem. Z patky je viditelná horní část s rytým letopočtem 1744. Chráněná od r. 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Batelov (německy Battelau) je městys po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu památek – dva zámky, farní a hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a židovským hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží, projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
29.1. 2020

historie

Barokní kamenná boží muka z roku 1744 tvoří součást souboru těchto drobných sakrálních památek z druhé poloviny 17. a 18. století v okolí Batelova. Jsou poškozena, vrcholový jehlan je uražený, chybí vrcholová koule s kovovým křížem. Z patky je viditelná pouze horní část s rytým letopočtem 1744, zbytek patky s nápisem „dne 16 Ma“ a „Náklad/Jana Kes/nera“ je pod úrovní terénu. Pilířek je čtyřboký, zakončený krycí deskou a lucernou. Na ní jsou

křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)