První zmínka o kostele v Kerharticích pocházejí z konce 16. století. V r. 1804 byl na jeho místě postaven kostel nový. Obec zanikla v důsledku odsunu německého obyvatelstva po 2. světové válce a v důsledku stavby vodní nádrže Kružberk. Opuštěný a zchátralý kostel byl zbořen v r. 1985.
Pohled na místo kostela se zbytky hřbitovní zdi
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Kerhartice (Kerhatice, Gerhartice, německy Gersdorf) jsou bývalou, téměř zaniklou, obcí, ležící se na moravské straně historické zemské hranice Moravy a Slezska. Jejich katastrální území je dnes součástí území obce Jakartovice. Obec ležela v údolí potoka přitékajícího od severu do vodní nádrže Kružberk. U silnice je dodnes patrná zeď hřbitova se základy kostela sv. Martina, u nichž je informační cedule. Zbytky ostatních domů pohlcuje les. Podobných opuštěných míst se v okolí nachází více.

historie

První známá písemná zmínka o dnes již zaniklé vsi Kerhartice pochází z roku 1397. První záznamy o zdejším kostele pocházejí z konce 16. století. V r. 1593 roce byl pořízen zvon, známý z popisu stavby z r. 1777. V té době se jednalo o jednoduchou stavbu s dřevěnou věží a dřevěnou kruchtou v lodi, v níž byl jeden oltář zasvěcený sv. Martinu. V roce 1804 byl na jeho místě postaven kostel nový. Dodnes se dochovala kopie plánu stavitele Borovského z

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.znicenekostely.cz a další, 5.1. 2020
     Opava  (OP)