tvrz Malměřice

Alberitz, U pěti zlodějů
Zaniklá vodní tvrz v Malměřicích pocházela pravděpodobně ze 14. století a v písemných pramenech o ní není žádná zmínka. Ves je poprvé zmíněna roku 1240, ale tvrz byla objevena teprve v roce 2017 mladým podbořanským archeologem Mgr. Vojtěchem Peksou.
Pohled na tvrziště od jihovýchodu přes příkop.
© Prudký Martin, 11/2017
Graficke pismenko Zemní pozůstatky malměřické tvrze se nacházejí na jihozápadním okraji vsi, vpravo od cesty před typizovanými říšskými domky, zvanými také místními U pěti zlodějů. Ves je dostupná po silnici z Blatna u Jesenice nebo ze silnice z Prahy do Karlových Varů. V Malměřicích, nedaleko tvrziště, je také zastávka nejdelší lokální trati u nás, Rakovník-Bečov nad Teplou. Ves je v současnosti místní částí obce Blatno.
Prudký Martin, 16.11. 2017

historie

Ves Malměřice je poprvé v písemných pramenech zmíněna k roku 1240, kdy byla ve vlastnictví drobných vladyků Jiříka a Víta. A. Sedláček uvádí jakéhosi Racka, který v letech 1346 až 1350 odňal nějaké majetky obyvatelům Malměřic a krajský poprávce byl vyzván, aby sjednal nápravu. Dalším známým majitelem byl roku 1406 Zdeněk z Malměřic, nedlouho poté byly Malměřice připojeny k rabštejnskému panství a spolu s ním pak k Petrohradu. Rozsáhlé državy

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech - E. Poche a kol., Encyklopedie českých tvrzí - kolektiv, Hrady, zámky a tvrze České - August Sedláček, http://www.blatno-lounsko.cz/, 16.11. 2017

popis

Vodní tvrz měla téměř kruhový půdorys o průměru 18 až 20 metrů, dnes téměř vyschlý příkop je široký zhruba 13 metrů a rozloha tvrziště je necelých 300 m².