Předpokládané nížinné opevněné sídliště bez terénních stop bylo zkoumáno v l. 1961 a 1963. Nálezy dokládají kulturní vrstvy z 11.-13. stol. a ve dvou sondách byly zjištěny stopy soudobého opevnění. Od r. 1958 je lokalita chráněna jako kulturní památka.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Předpokládaná lokalita nížinného opevněného hradiště chráněného vodními toky se nachází na soutoku řeky Moravy s říčkou Třebůvkou, na pravém břehu Třebůvky při jihovýchodním okraji obce Moravičany. Při výzkumu z let 1961 a 1963 prováděném J. Nekvasilem byly, mimo osídlení v období pravěku, nalezeny také kulturní vrstvy z 11.-13. století a ve dvou sondách byly zjištěny stopy soudobého opevnění. Na břehu dnes již zaniklého říčního koryta byly zjištěny stopy opevnění. Otázka, zda v těchto místech opravdu existovalo opevněné sídliště, nebyla spolehlivě vyřešena, není ani znám rozsah osídlení. V místech pole na pravém břehu toku, kde v roce 1963 ...
Luděk Vláčil - zdroj:Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, http://pamatkovykatalog.cz/?,Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 22.4. 2017

hradiště
    zaniklý