Zámek přestavěný z tvrze pánů z Donína z r. 1526. V l. 1599-1600 pobyt známého hvězdáře Tycho de Brahe. Zámek přestavěn barokně před. r. 1652, po požáru r. 1656 opraven až na poč. 18. st., další přestavba po r. 1768. Dnes je zde městské muzeum.
Nádvoří zámku a věž kostela
Graficke pismenko Nad řekou Jizerou na vysokém táhlém ostrohu je možné spatřit zámek Benátecký, který je krásně vidět z dálnice Praha-Ml.Boleslav, kdy v noci bývá osvěteln. V zámku je umístěno muzeum. Nedaleko naleznete zříceninu hradu Dražice.
11.11. 2002

historie

Počátky města Benátek nad Jizerou jsou úzce spjaty s historií sousedního dražického panství, k němuž od 13. století náležely. Původní osada byla na levém břehu Jizery, kde dodnes stojí část města zvaná Staré Benátky. Nevýhodná poloha byla patrně důvodem k tomu, že pravděpodobně v r. 1343 byly Benátky přeneseny na sousední výšinu na protějším břehu řeky a povýšeny na město. Jan z Dražic zde založil v r. 1349 klášter cyriaků s kostelem a školou,

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 17.4. 2005