Hrady.cz
Pravděpodobně slovanské hradiště z raného středověku ležící na místě dnešního kostele sv. Václava a na jazykové ostrožně východně od něj. Pod podlahou kostela byly nalezeny zbytky otonského kostelíka z konce 10. století.
Kostel Sv. Václava a plocha hradiště od jihovýchodní části hradiště.
Graficke pismenko Lokalita se nachází u kostela sv. Václava a na ostrožně východně od něj, která leží nad jihovýchodní částí obce Vrbčany. Do obce se lze dopravit vlakem do stejnojmenné stanice ležící na trati 012 z Peček do Kouřimi.
Obcí také prochází zelená turistická značka vedoucí od Kouřimi do Peček, kterou lze k procházce jen doporučit. Cesta poutníka vede kolem řady zajímavých míst např. přes Klášterní Skalici, Radim a pohřebiště Pičhora. Přímo do centra obce zajíždí autobus č. 230054 linky Kouřim – Kolín. Západně od zastávky autobusu se nachází pohostinské zařízení.
Automobil lze zaparkovat přímo v obci, případně na nedaleké benzínové stanici ležící nad obcí na silnici číslo I/12.

Pavel Makovec, 2.3. 2016

historie

Hradiště patrně z raného středověku, které se nejspíše nacházelo na jazykovém výběžku východně a severovýchodně od dnešního kostela sv. Václava. Ten je opevněn okrouhlým valem o výšce asi 1,5 m, který obkružuje plochu o rozměrech 50x60 m. Při archeologickém výzkumu byly pod podlahou současného kostela nalezeny základy kamenného kostelíka postaveného v otonském stylu s obdélnou lodí a polokruhovou apsidou z konce 10. století, což ukazuje na stáří

Pavel Makovec (zdroje: Staročeské hrady–Slovanská hradiště v Čechách, K. Sučková, R. Abušinov, vydala K. Sučková, Příbram 2003; Encyklopedie hradišť v Čechách, V. Čtverák, M. Lutovský, M. Sabina, L. Smejtek, Libri 2006), 2.3. 2016

popis

Hradiště se patrně nacházelo na mírně vyvýšené a jazykově protažené ostrožně, která nejdříve míří od současného kostela asi 200 metrů severovýchodním směrem a pak se stáčí přibližně k severu a pokračuje dalších 250 metrů. Oblast kolem současného kostela sv. Václava je velmi starobylým místem. Již na konci 10. století zde stál kamenný kostelík, kde byla podle pověsti uložena standarta svatého Václava. Kostel dodnes obkružuje výrazný a asi 1,5 m

Pavel Makovec (zdroje: Staročeské hrady–Slovanská hradiště v Čechách, K.Sučková, R. Abušinov, vydala K. Sučková v Příbrami 2003; Encyklopedie hradišť v Čechách, V. Čtverák, M. Lutovský, M. Sabina, L. Smejtek, Libri 2006), 2.3. 2016