dům U České koruny

bývalá lékárna
Dům U české koruny byl založen r. 1884 a v r. 1891 novorenesančně přestavěn. Bývala v něm nejstarší kladenská lékárna. Sgrafitovou výzdobu s medailony podle návrhů Mikoláše Alše provedl Josef Bosáček. Objekt je od r. 1958 památkově chráněn.
Bývalá lékárna U České koruny v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Dům, kde bývala lékárna U české koruny, najdeme v ulici T. G. Masaryk na rohu s ulicí Gorkého. Ulice T. G. Masaryka je pěší zóna vycházející z náměstí Starosty Pavla z jeho jihozápadní části západním směrem do mírného kopce. Dům leží ve vzdálenosti asi 190 m od náměstí po levé straně.
16.3. 2015

historie

Zdobený nárožní dům, bývalá nejstarší lékárna v Kladně, byl založen v roce 1884 kladenským lékárníkem Janem Barcalem. Dům byl roku 1891 novorenesančně přestavěn architektem Václavem Krotkým. Při rekonstrukci v roce 1992 usazen na dům nový dřevěný portál. Dům U české koruny je památkově chráněn od roku 1958.
    Pavel Vítek – zdroj: Barbora Šindeléřová, Secesní architektura v Kladně, Univerzita Karlova v Praze, 2009, 16.3. 2015

popis

Patrový dům s vlysovým nápisem APOTHEKA nad vchodem. Budovu zdobí nad vstupem do lékárny Svatováclavská koruna a první patro se sgrafity s medailony, které podle návrhů Mikoláše Alše provedl Josef Bosáček. Tři kruhové medailony zdobící fasádu do boční vedlejší ulice znázorňují výjevy z lékárenského prostředí. Předložení receptu, sběr léčivých bylin a finální výdej léčiv. Původní zařízení lékárny se dodnes žádné nedochovalo, jelikož obchod byl