Tvrz byla postavena ve 14. stol. některým z Horníků, bohatých obyvatel Kutné Hory a vlastníků Lošan. R. 1410 ji koupil Haman Alder, zakladatel rodu Alderů z Lošan. Od r. 1478 v majetku Čabelických ze Soutic, Jan Čabelický ji přestavěl. Po r. 1513 prodána městu Kutná Hora. Od r. 1945 v majetku státu.
Graficke pismenko Zachovalá věžová tvrz z první poloviny 15. století se nachází na severní straně vsi. V těsné blízkosti stojí hlavní budova hospodářského dvora ze 17. století.
Václav Hájek, 10.5. 2006

dějiny
    Již od roku 1259 se připomínají vladykové z Lošan, jejich sídlo se však zatím nepodařilo lokalizovat. Ve 14. století přešly Lošany do majetku kutnohorských měšťanů, v letech 1414-1478 to byli pozdější vladykové Alderové z Lošan. To již zde stála nová tvrz, jejíž věž doposud stojí. Po Alderech následovali Čabeličtí ze Soutic, kteří v první třetině 16. století statek prodali městu Kutná Hora. To jej vlastnilo až do roku 1945, kdy přešel do

popis
    Z vrcholně gotické tvrze dodnes stojí hranolová věž o rozměrech cca 8x8 metru dochovaná do úrovně čtvrtého patra. Ostatní budovy areálu měly jen podružný význam. Přízemí a první patro zaklenuté valenými klenbami byly přístupné portálky přímo ze dvora, do druhého patra vedl z nějaké další dnes zaniklé budovy či pavlače padací můstek. Druhé až čtvrté patro byly obytné, svědčí o tom okénko se sedátky v nice severní stěny druhého patra a zbytky

Kolín  (KO)
    Lošany