Dolní most

Židovský most
Barokní most byl vybudován v první čtvrtině 18. stol. V l. 1715–18 byl vyzdoben barokními sochami světců sochaře Davida Liparta. Most byl dvakrát rozšířen, na počátku a v poslední čtvrtině 20. stol. Od r. 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky ČR. Od r. 1999 je ve znaku města Brtnice.

Most ve znaku města Brtnice

Graficke pismenko V současném znaku města Brtnice, který navrhl heraldik Jiří Louda r. 1977 (schválen r. 1999), jsou dva lvi držící červenou useň (symbol kožedělného průmyslu) a v dolní části stříbrný most se dvěma oblouky, což je Dolní most (tzv. Židovský). V Brtnici, ležící na křižovatce obchodních cest, měly mosty vždy významnou úlohu. Pohledu na zdejší zámek v popředí s Židovským mostem se říká brtnické Hradčany.

Historie, popis
    Barokní Dolní most, tzv. Židovský, byl vybudován v první čtvrtině 18. století. Spojoval křesťanskou čtvrť města se židovskou. V polovině mostu se prý v noci natahoval silný řetěz. V letech 1715–1718 byl most vyzdoben barokními sochami svatých místního sochaře Davida Liparta (jen křesťanská polovina mostu, židovská polovina mostu je bez soch). Most byl dvakrát rozšířen – na počátku a v poslední čtvrtině 20. století. Po přidání druhého oblouku je

E.H. podle http://www.npu.cz/barokni-socha/vyznamne-soubory/vypis/detail/266/; http://www.region-vysocina.cz; http://www.brtnice.cz; Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Dušan Josef, Libri 2002, 21.2. 2013