Dolní most

Židovský most
Barokní most byl vybudován v první čtvrtině 18. stol. V l. 1715–18 byl vyzdoben barokními sochami světců sochaře Davida Liparta. Most byl dvakrát rozšířen, na počátku a v poslední čtvrtině 20. stol. Od r. 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky ČR. Od r. 1999 je ve znaku města Brtnice.
západní strana mostu se sochou sv. Antonína Paduánského, sousoším Piety a sochou bl. Juliány

Most ve znaku města Brtnice

Graficke pismenko V současném znaku města Brtnice, který navrhl heraldik Jiří Louda r. 1977 (schválen r. 1999), jsou dva lvi držící červenou useň (symbol kožedělného průmyslu) a v dolní části stříbrný most se dvěma oblouky, což je Dolní most (tzv. Židovský). V Brtnici, ležící na křižovatce obchodních cest, měly mosty vždy významnou úlohu. Pohledu na zdejší zámek v popředí s Židovským mostem se říká brtnické Hradčany.

Historie, popis
    Barokní Dolní most, tzv. Židovský, byl vybudován v první čtvrtině 18. století. Spojoval křesťanskou čtvrť města se židovskou. V polovině mostu se prý v noci natahoval silný řetěz. V letech 1715–1718 byl most vyzdoben barokními sochami svatých místního sochaře Davida Liparta (jen křesťanská polovina mostu, židovská polovina mostu je bez soch). Most byl dvakrát rozšířen – na počátku a v poslední čtvrtině 20. století. Po přidání druhého oblouku je

E.H. podle http://www.npu.cz/barokni-socha/vyznamne-soubory/vypis/detail/266/; http://www.region-vysocina.cz; http://www.brtnice.cz; Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Dušan Josef, Libri 2002, 21.2. 2013

most
     Jihlava  (JI)