Věžovitá tvrz z 15. století, jako panské sídlo sloužila do roku 1520, poté utilitární využití. Další obytná budova, která stála v sousedství, zanikla. Dnes stojí v soukromé zahradě.
pohled od severu
Graficke pismenko Dobře dochovaná třípodlažní věž tvrze z 15. století stojí v zahradě č. p. 13. Součástí tvrze byla i větší obytná stavba, která se však nedochovala. Zajímavé jsou zbytky krbu a použití cihel v záklencích oken 2. patra.
Václav Hájek, 10.5. 2006

historie

Ves Doubravice se poprvé připomíná v r. 1251, kdy patřila Habrekovi z Doubravice. Jiný majitel vsi téhož jména se uvádí v l. 1317 – 1327. Na začátku 15. století žili v Doubravici Markvart a Bohuněk z Doubravice (1406). Po Volfu z Doubravice (1468) následovali vladykové z Čestic. R. 1520 spojená vojska Píseckých a Vodňanských vypálila Přechovi z Čestic jeho tvrz, protože jako pomocník Zdeňka Malovce přepadal kupce a bral jim zboží. Způsobenou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 27.4. 2004