Patrový, původně gotický, v jádru renesanční dům, pozdně barokně přestavěný kolem roku 1780. Poprvé zmiňován roku 1542, kdy jej prodal Šimon, prelát od pražského sv. Víta, Vavřinci Dumetovi. Po požáru v roce 1784 zde fungovala škola. Na jižním průčelí medailon s reliéfem Madony v rokokové kartuši.
průčelí domu do náměstí
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Dům čp.88/I, zvaný Dumetovský dům, představuje nejlépe dochovaný měšťanský dům v Rokycanech. Je zmiňován roku 1542, kdy jej prodal Šimon, prelát z pražského chrámu sv. Víta, Vavřinci Dumetovi za 200 kop míšeňských. Dům je však mnohem starší – minimálně ze 14. století. Dnešní dispozici získal při renesanční přestavbě v 16. století. Po smrti Vavřince Dumeta vdova Anna dům prodala. Roku 1595 se dostal zpět do rukou rodiny Dumetů, jeho majiteli byli sourozenci Ondřej, Václav a Regina Dumetovi. Asi o pět let později vznikly mezi sourozenci o dům spory, které se táhly až do třicetileté války, kdy dům získalo město. Roku 1647 jej do zástavy dostal Jan Pernklob ...

popis

Dumetovský dům je patrový, hlavní jižní průčelí má šestiosé, boční východní čtyřosé. V patře jižního průčelí se dochovala renesanční sdružená okna. Většina obvodových zdí je renesanční nebo barokní. Pod částí domu jsou klenuté sklepy, ve kterých se dochoval pozdně gotický portálek. Za barokní přestavby v 18.století vznikla současná podoba fasády, zdobená rokokovým štukem. Jižní fasádě dominuje medailon s reliéfem Madony stojící na zeměkouli v

Rokycany  (RO)
    Rokycany