Kostel připomínán roku 1370. Stojí na návsi ve středu městyse. Roku 1845 ke kostelu přistavěna zvonice. Kostel jednolodní s tříbokým závěrem. Na severní straně přístavek sakristie. Hranolová věž zvonice završena lucernou s jehlanem. Kolem kostela hřbitov. Celý areál od r. 1970 památkově chráněn.
Kostel sv. Jakuba Staršího v Ostrově nad Oslavou
© Pavel Vítek 05/2018
Městys Ostrov nad Oslavou leží 10 km jižně od Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice č. 37, vedoucí z Pardubic přes Žďár nad Sázavou do Velké Bíteše. Nedaleko obce vede železniční trať č. 250 Havlíčkův – Brno a je zde nádraží Ostrov nad Oslavou. Obec má autobusy spojení nejen s místy, která leží nedaleko, se Žďárem nad Sázavou nebo Velkou Bíteší, ale i se vzdálenějšími, jako s Hradcem Králové, Třebíčí nebo Znojmem. Kostel sv. Jakuba Staršího najdeme na návsi v centru.
popis

Kostel je jednolodní s tříbokým závěrem. Boční fasáda je hladká s představenou obdélnou předsíní se segmentově zaklenutým vchodem. Předsíň zastřešena sedlovou střechou. Na severní straně kněžiště je umístěn přístavek sakristie s pravoúhlým vchodem. Nad vchodem obdélné okénko s pilkovou mříží. Kostelní loď je na severní straně o třech okenních osách, okna půlkruhově zaklenuta. Hlavní průčelí s pravoúhlým vchodem, nad ním jedna slepá okenní osa. Štít pod podstřešní římsou nese obloučkový vlys. Podstřešní profilovaná římsa nese sedlovou střechu, nad kněžištěm zvalbenou. Loď zaklenuta valenou klenbou, patky klenby dopadají na římsu. Západní část lodě zabírá hudební kruchta, otevřená do lodi třemi segmentovými oblouky na sloupech, krajní oblouky plné s probranou nikou. Zábradlí kruchty kuželovité. Okna obdélná, uzavřená polokruhem s barevným sklem. V klenbě kruhové medailony, v jihovýchodním rohu fragment nečitelné fresky. Hranolová věž…  číst dále

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1356. Její status městyse z r. 1922 byl obnoven r. 2006. Kostel je připomínán již roku 1370, kdy byl pod patronátem kláštera ve Žďáru nad Sázavou. Areál kostela se nachází na mírně vyvýšené poloze na návsi, ve středu stávající zástavby. V letech 1672 a 1872 proběhly úpravy kostela. Roku 1845 byla ke kostelu přistavěna zvonice, která pak v 50. letech 20. století byla zvýšena o nástavbu s hodinami. Seskupení kostela s volně stojící zvonicí v areálu hřbitova obehnaného ohradní zdí je dispozičně zajímavé a tvoří významnou dominantu městyse.

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Ostrov nad Oslavou