Pro zásobování městečka vodou sloužila soustava sedmi kašen, napájených ze studní nad Hořicemi. V případě ohně bylo možné pustit do nich pro hašení vodu z rybníka na Hořickém potoce. V 18. století byla u jedné z nich postavena socha sv. Jana Nepomuckého.
Kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého od východu

Kamenné kašny a socha sv. Jana Nepomuckého v Hořicích na Šumavě

Graficke pismenko Poloha městečka na strmě klesajícím hřbetu, oddělujícím od sebe údolí Polečnice a jejího pravého přítoku (Hořický potok) vyžadovala řešení zásobování vodou. Počátky vodovodního systému nejsou nijak doloženy, pravděpodobně krátce po vzniku Hořic vznikl rozvod od tří studní nad městečkem do kašen v ose jeho protáhlého náměstí. Počet kašen postupně narostl na sedm, v průběhu 18. a 19. století byly vybaveny kamennými nádržemi. U kašny, umístěné přímo nad vchodem do farního kostela, byla v 18. století vztyčena socha svatého Jana Nepomuckého.
Jako havarijní prostředek pro hašení častých požárů městečka bylo možno vpustit do vodovodu obsah rybníčku na Hořickém potoce. V roce 2014 byla započata celková rekonstrukce celého souboru kašen.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.horicenasumave.cz/historie/, 24.4. 2011