Moje místa 0
Historicky cenná budova vlakového Hlavního nádraží v Brně byla postavena v r. 1850. Secesní podobu získala při přestavbě v letech 1902–1905. Při náletu v roce 1944 ztratila pravou hodinovou věž. Ve 21. stol. prochází rekonstrukcí.
Brno - Hlavní nádraží
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Historicky cenná budova vlakového Hlavního nádraží v Brně byla postavena v roce 1850. Když byla v letech 1838–39 do Brna přivedena první železniční trať, která město spojila přes Břeclav s hlavním městem monarchie Vídní, koleje končily v prostoru dnešního VI. nástupiště. První, skromná nádražní budova byla tehdy orientovaná kolmo ke kolejím. První lokomotiva přijela v rámci zkušebního provozu 11. listopadu 1838. V letech 1845 až 1848 byla do Brna přivedena trať z České Třebové, která byla propojena s břeclavskou dráhou. Přitom byla zbořena stará výpravní budova severní dráhy a v roce 1850 bylo vybudováno nové společné nádraží ...
Milan Caha (zdroj: různé zdroje na internetu), 5.6. 2010