Původně gotický kostel vsi, která zanikla za husitských válek. Barokně přestavěn roku 1726. Vybavení kostela je převážně z 19. století, obraz na hlavním oltáři je z 2. pol. 18. století. Pozdně barokní fara je z roku 1798.
vstupní průčelí
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Ves Borek je doložena v 13. století jako majetek kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Zdejší kostel byl gotický a stával uprostřed obce. Ves zanikla za husitských válek. Dnes je kostel obklopen pouze hřbitovem, farou a několika novějšími budovami. Barokní přestavba kostela proběhla roku 1726. Je jednolodní, obdélný, s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem. Vybavení kostela je převážně z 19. století, obraz na hlavním oltáři je z 2. poloviny 18. století.
Pozdně barokní fara v sousedství je z roku 1798, rovněž socha sv. Jana Nepomuckého u kostela je barokní.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. (A - J), Academia, Praha 1977), 16.5. 2010

Beroun  (BE)