Zámek postaven Černíny poč. 17. stol., upraven Šporky po r. 1674, za Netolických rozšířen po r. 1843 do dnešní podoby. Po r. 1945 domov důchodců, dnes bez využití. Obdélná jednopatrová pův. renesanční budova bez výraznějších architektonických znaků.
Choustník
Pohled na zámek od návsi
Graficke pismenko Obec Choustník se nachází 12 km severozápadně od Soběslavi a 10 km západně od Plané nad Lužnicí. Zámek leží v centru obce, v západní části parkově upravené návsi.
Východně od obce se nachází jedna z našich nejrozsáhlejších hradních zřícenin, zřícenina hradu Choustník.

Choustník – zámek
    Choustnické panství, které koupil v r. 1596 Jiřík Homut z Harasova, někdejší rožmberský regent, bylo proti bývalému rozsahu značně zmenšené. Patřili k němu vsi Choustník, Kajetín (dříve Kojetín), Skopytce, Chabrovice, Mlýny, Psárov, Tříklasovice, Předboř, Dunice, Zárybničí (dříve Zárybníky). Po Homutově smrti (r. 1616) a po smrti jeho dědičky, starší dcery Zuzany (1654), která se provdala za Jana staršího Černína z Chudenic, převzal Choustník

Karel Tříska a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. – Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986 (doplněno redakcí), 4.2. 2010

Tábor  (TA)
    Choustník