Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Mníšek pod Brdy, Mníšek pod Brdy
Hrady.cz
Zámek byl středověkou tvrzí, za vlády Přemyslovců přestavěnou na lovecký hrádek.V r. 1487 zbudovali na místě hrádku zámeček Vratislavové z Mitrovic. Ten byl zpustošen třicetiletou válkou a nový majitel na ruinách zámečku vystavěl rozsáhlý zámek.
Zámek Mníšek pod Brdy
Graficke pismenko Zámek v Mníšku pod Brdy (v místech švédy zničené tvrze) stojí na skále nad zámeckým rybníkem. Ač čtyřkřídlý, má poněkud netradičně jen tři věžice - dvě v průčelí a jednu středovou v zadní části. Dvoupatrová stavba leží na půdorysu asi 40 x 42 metrů, kolem čtvercového dvora v ní najdete celkem 65 pokojů. Přístup od náměstí střeží dvojice lvů u kované brány. Následuje pozvolna stoupající plošinka ("most") zdobená vázami, pod ní je (stejně jako na více místech pod zámkem) ve skále tesaná prostora. Portál je bohatě zdoben různými reliéfy a maskami, jež doplňuje znak Engelů z Engelflussu. V zámku dnes probíhají různé kulturní akce, ...

historie

Na místě, kde dnes stojí zámek, stávala ve středověku tvrz, která sloužila k ochraně a bezpečnosti kupeckých karavan na důležité obchodní trase, Zlaté stezce vedoucí z Bavor do Prahy. Za vlády posledních přemyslovců byla tvrz přestavěna na lovecký hrádek. Mníšek byl až do doby Václava IV. královským majetkem, později byl svěřován za úplatu a zásluhy panským manum. V roce 1487 dostali Mníšek do vlastnictví Vratislavové z Mitrovic, kteří na místě