V rámci regulace města Brna v r. 1906 zbořený barokně klasicistní šlechtický městský palác vystavěný r. 1692–3 hraběcí větví Dietrichštejnů, v l. 1738–45 přestavěn a rozšířen. Od r. 1773 majetkem rodu Salmů a státu.
nároží Masarykovy a Josefské ulice, kde stával Dietrichštejnský hraběcí palác
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko V minulosti bývala tato stavba označována jako nejkrásnější brněnský šlechtický palác ve vnitřním městě. Na nároží současné Masarykovy a Josefské ulice stával takřka dvě století palác hraběcí větve Dietrichštejnů, označovaný také jako „dolní“, aby byl odlišen od „horního“, knížecího paláce Dietrichštejnů na Zelném trhu. Palác byl bohužel v rámci regulace brněnského centra na počátku 20. století zbourán. Zbylo jen velmi málo krom fotografií, co by upomínalo na tuto bývalou historickou stavbu. Palác se táhl podél původně Židovské ul. (dnes Masarykova) od kostela sv. Máří Magdaleny směrem k městským hradbám a Židovské bráně. Na jeho místě dnes stojí pseudobarokní ...

Historie a popis zaniklého paláce
    Dietrichštejnský hraběcí (sekundogeniturní) palác na nároží Židovské ulice (dnes Masarykova) byl vystavěn na místě 3 starších měšťanských domů (Moravcův, Kautscherův a Pettrichův) vedle františkánského kláštera ve dvou stavebních etapách. První byla výstavba vlastní hmoty paláce kolem r. 1692 až 1693 hrabětem Waltrem Františkem Xaverským z Dietrichštejna. Tuto výstavbu dokumentuje několik sporů Dietrichštejnů se sousedními františkány, které se

Jan P. Štěpánek s využitím T. Jeřábek, J. Kroupa a kol.: Brněnské paláce - stavby duchovní a světské aristokracie v raném novověku, 2005, 30.9. 2009