Kostel založen kolem r. 1342, zachován gotický portál v severní zdi lodi. Přestavěn kolem r. 1720. U jižní zdi lodi hrobka rodiny majitele trnovského zámečku Václava Škroupa.
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko První zmínka o obci Trnová je z roku 1342. V tom roce pověřil břevnovský klášter Peška a Oldřicha z Kosoře založením vesnice v lese řečeném Rubeta, tj. Trnová. Spolu se založením obce byl založen i kostel sv. Ducha. Z původní stavby se zachoval gotický portál v severní zdi lodi (dnes zazděn). Kostel byl přestavěn díky majitelce trnovského velkostatku Františce Terezii Frischmannové z Ehrenkronnu v roce 1720. Náhrobní deska donátorky je umístněna v lodi kostela. V roce 1907 byl interiér nově polychromován dle návrhu benediktina Pantaleona Majora. K jižní zdi lodi je přistavena hrobka rodiny majitele trnovského zámečku Václava Škroupa.

Praha-západ  (PZ)
    Trnová